(VIDEO) MOSKVA SNIMA FILM O KOSOVU! Rusija ulaže milione u ekranizaciju OVOG MALO POZNATOG DOGADJAJA NA KOSOVU!

Rusija snima višemilionski vredan film povodom 20. godišnjice operacije “Marš” u kojoj su ruski dobrovoljci-padobranci iz BiH zauzeli prištinski aerodrom “Slatina” u jeku rata 1999. godine

Kako je saopštila kompanija “Upgrade Vision”, koja radi na filmu, Rusiji je ponuđena sramno mala uloga u rešavanju sukoba na Kosovu, a javnost treba podsetiti na ono što su Rusi uradili.

“NATO pakt 1999. godine bombarduje Srbiju i prepušta Kosovo na pljačkanje albanskim banditima. Aerodrom ‘Slatina’ prelazi pod kontrolu albanskog komandanta Smuka. Potom ruski obaveštajci Andrej Šatalov i Bek Jethojev zauzimaju aerodrom. Iz Bosne na marš za Kosovo dug 600 kilometara kreće ruski bataljon. Njihov zadatak je kontrola aerodroma, razbijanje Smukove jazbine i oslobađanje Šatalove devojke, koju su banditi zarobili radi šverca organa”, navodi ova kompanija.

U saopštenju ruskog Ministarstva kulture navodi se da istoričari događaje opisane u filmu “smatraju najopasnijim pogoršanjem odnosa Rusije i Zapada od vremena karipske krize” i dodaju da “‘Balkanska linija’ govori o sudbonosnoj operaciji, čiji su detalji i dan danas zatvoreni za javnost”.

Inače, glavne uloge u filmu tumačiće poznati ruski glumci Goša Kučenko, Ravšana Kurkova, Anton Pampušni, ali i nekoliko njihovih srpskih kolega, među kojima su Miloš Biković i Gojko Mitić. Nedavno se timu glumaca pridružio i poznati srpski reditelj Emir Kusturica.

 

Komentarišući ove navode, poslanik SNS Aleksandar Marković ističe da je to veoma bitna stvar.
– Reč je o istinitom događaju u kojem su ruski specijalci zauzeli važnu stratešku tačku, aerodrom “Slatina”, i to ispred nosa NATO paktu. Nakon ove operacije NATO je morao da prihvati prisustvo ruskih trupa u Kforu. Važno je da se ovakvi događaji ekranizuju kako se ne bi zaboravila istorija – podvlači Marković.

informer.rs

Add Comment