Tramp poslao poruku u vezi sa Kosovom koja se neće svideti Albancima, od OVOG su najviše strahovali!

SAD pod predsednikom Donaldom Trampom polako, ali sigurno menjaju stav prema kosovskom problemu, pa sada već otvoreno pozivaju na podelu Kosova.

Tako je juče Stejt department u zvaničnom saopštenju pozvao Srbe i Albance da pronađu “kreativno rešenje” kosovskog problema. U saopštenju američkog ministarstva spoljnih poslova, povodom komplikovane situacije na Kosovu, jasno se poručuje da je došao trenutak da obe strane nešto dobiju, odnosno izgube.

– SAD snažno podržavaju dijalog između Beograda i Prištine. Sada je vreme da strane budu kreativne i fleksibilne. Normalizacija odnosaotvorila bi jasne puteve obe zemlje ka konačnom članstvu u Evropskoj Uniji – navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, potvrdio je da je Vašington “spreman da pomogne dvema stranama” i doslovce ponovio poruku o potrebi “kreativnih rešenja”.

– O eventualnom sporazumu Beograda i Prištine izjasniću se tek kada ga budem video. Sad smatraju da bez normalizacije odnosa i dugoročnog sporazuma između Beograda i Prištine nema stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana. Rešavanje problema Kosova traži hrabre lidere i spremnost na kreativna rešenja. Američka ruka je pružena Srbiji, a na Srbiji je da je prihvati – zaključio je Skot.

Srpski šef diplomatije Ivica dačić smatra da je ovakav stav Vašingtona jasan pokazatelj postepene, ali dosledne promene u američkoj spoljnoj politici posle dolaska Donalda Trampa na čelo SAD.

– Oni sada podržavaju predlog da se dođe do kompromisa, što je velika promena. Ranije nisu ni hteli da o tome razgovaraju jer su smatrali da je pitanje Kosova uvek rešeno – istakao je Ivica Dačić.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ističe da “treba prihvatiti ruku SAD”.

– Ako to ne učinimo, napravićemo istorijsku grešku. Došlo je do promene stava u Vašingtonu prema Kosovu jer su do juče govorili da se uopšte ne može razgovarati o statusu. Sada govore da treba da se postigne sporazum između Beograda i Prištine. Zašto to govore? Zato što su suočeni sa našim čvrstim stavom – ukazao je Drecun.

informer.rs

Add Comment