Sada je potvrđeno, Vašington konačno prelomio! Evo DA li je TRAMP za PODELU KOSOVA!

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp konačno je prelomio da stane uz Srbiju i podrži eventualno razgraničenje s Albancima sa Kosova i Metohije

Ambasada SAD u Prištini zvanično je saopštila da i naša država u dijalogu sa Prištinom može imati “neograničenu slobodu” da odlučuje o svojoj sudbini, osim u slučaju rata. Stav američke administracije glasi da Beograd i Priština treba da postignu sporazum koji je održiv, stabilan i ne stvara nestabilnost u regionu. Stručnjaci, sagovornici Informera, ocenjuju da je Bela kuća odustala od bezrezervne podrške Albancima i zauzela mnogo “mekši” stav prema Beogradu.

Samo mudro!

Srbi na Kosovu dali su poverenje Vučiću, koji ništa ne radi dok se ne konsultuje sa njima. Kad u septembru dođe na Kosovo, izneće stav. Srbi imaju priliku da nešto dobiju, a kvazipolitičari pokazuju svoje pravo lice, ističe Goran Rakić iz Srpske liste.

Neka se dogovore

Prištinski mediji prenose da se američka ambasada u Prištini prvi put oglasila povodom sve češćeg pominjanja ideje o korekciji granica i da nijednom rečju nije rekla da je protiv moguće podele pokrajine.

“Beograd i Priština treba da naprave stabilan dogovor i da ne stvaraju tenzije na Balkanu, odnosno da postignu sporazum koji je održiv, stabilan i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj zemlji u regionu. Osim da ne ostavi prostor da planovi o kojima govore Hašim Tači, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić dovedu do destabilizacije, strane u dijalogu će imati neograničenu slobodu da odluče o sudbini svojih država. Pažljivo i ozbiljno ćemo posmatrati ono o čemu će se strane saglasiti. Pustićemo strane da se dogovore, ali o konačnom sporazumu Beograda i Prištine tek ćemo da se izjasnimo”, piše u saopštenju Ambasade SAD u Prištini, prenosi “Gazeta ekspres”.

I dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorava da na Kosovu imamo samo ljude, što dogovor s Albancima može da promeni (vidite tekst sa strane), politikolog Jelena Vukoičić kaže da je ovo dobra vest.

– Već postoje ozbiljne indicije da je Vašington spreman na izvesnu korekciju svog ranije “tvrdog” stava o kosovskom pitanju kao zatvorenom i stavljenom ad akta. U tom kontekstu treba posmatrati i sukobe na političkoj sceni kosovskih Albanaca, koji u poslednje vreme pokazuju pojačanu nervozu i nepoverenje prema Hašimu Tačiju. U svakom slučaju, ono što se sada dešava je prva naznaka promene odnosa SAD prema Kosovu nakon godina pat pozicije u kojoj je Srbija praktično već proglašena apsolutnim gubitnikom briselskih pregovora – podvlači Vukoičićeva.

Značajan zaokret

Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za KiM, ističe da je ovo značajan zaokret prema Srbiji.

SAD se ne mogu Zaobići

Amerika pokazuje da je nezaobilazan činilac u rešavanju kosovskog problema, bez čije saglasnosti neće biti verifikovano bilo kakvo rešenje, smatra Milovan Drecun, šef Odbora za KIM.

– Proteklih godina je omiljena mantra diplomata u Prištini bila da je Kosovo nezavisno i da Beograd nema druge nego da prihvati realnost. Ova ne tako mala promena diplomatskog stava SAD svedoči da i u Prištini duvaju neki novi vetrovi i da bi bilo razumno iskoristiti priliku da se možda izborimo za nešto više od “prihvatanja realnosti”. Mnogi će verovatno imati različito mišljenje o tome šta ova suštinska promena tona znači, a ja mislim da bi to mogao biti tračak nade za Srbiju i Srbe na Kosovu da bi vodeća svetska sila sutra mogla imati malo više razumevanja za naše interese nego što ih je imala juče – zaključuje Kozarev.

NOŽ U LEĐA! Marković: Slažem se sa Merkelovom, granice na Balkanu ostaju

Vlada Crne Gore objavila je da su se premijer Duško Marković i nemačka kancelarka Angela Merkel saglasili da nema promena granica na Balkanu. Markoviću je ovo bila prva zvanična poseta Nemačkoj. Inače, Crna Gora je zajedno sa Makedonijom bila među prvim državama koja je priznala lažnu državu Kosovo.

informer.rs

Add Comment